Om Rottweiler!


Är rottweiler en hund för dig!

Vilken typ av människa är lämplig att ha en rottweiler?

Rottweilern i samhället

Resultatet av att försumma sin rottweilerÄr Rottweiler en hund för dig!


Rottweilern är en mycket intressant och tacksam hundras - men bara för vissa människor med ett särskild sorts temperament. Den kraftiga kroppen och det lika kraftfulla psyket hos hundrasen gör att man inte bör skaffa sig en rottweiler utan ordentlig eftertanke och ett rejält intresse för hunden.

Hanhundarna kan bli upp till 68 cm höga över manken och de kan väga upp till 60 kg, så med en ras som denna måste man vara säker på att alltid kunna ha hunden under kontroll. Du måste också kräva av hunden att den använder sina krafter för dig och inte emot dig. En välutbildad och lydig rottweiler är ett underbart djur, en som är olydig och motsträvig är raka motsatsen.

Rasen är också dyr att hålla. Den behöver kvalitetsfoder och har ordentlig aptit, så kom ihåg att du ska ha råd att utfodra en så stor hund och att du bör ha lämpliga utrymmen, både inomhus och utomhus för den.

Människor, som är ute efter ett billigt tjuvlarm, gör bättre i att kontakta en firma för säkerhetslås, eftersom en otränad rottweiler kan orsaka betydligt större skada i ett hem än den genomsnittlige inbrottstjuven.

Samma sak gäller unga, tuffa grabbar, som är ute efter ett komplement till sin tuffa roll, och uppmuntrar sin unga rottweiler att angripa allt och alla. Sådana får snart problem med ordningsmakten, och den stackars hunden kanske måste avlivas.

Folk som letar efter en hund att kedja fast på gården för att skrämma bort objudna gäster kan också få problem med en rottweiler. En otränad rottweiler utan kärlek ylar i bästa fall ljudligt i sin ensamhet och i värsta fall kan den bita den som ligger bakom eländet.Vilken typ av människa är lämplig att ha en rottweiler?a) Ägaren måste vara beredd att lära hunden allt den behöver kunna.
b) Ägaren måste låta hunden vara en del av familjen, på samma villkor som övriga familjemedlemmar.
c) Ägaren måste vara rättvis, ha humor och ha förmågan att tydligt ge hunden både beröm och bestraffningar.
d) Ägaren måste försäkra sig om att alla familjemedlemmar älskar, respekterar och vill ha hunden lika mycket som han själv, och att någon familjemedlem ska vara hemma hela dagen.

Rottweilern är i rätt omgivning ett nöje att äga. När ingenting händer sover hunden, men när någon fara hotar är han redo och klar att möta den. När Du vill leka är din rottweiler ivrig att vara med. Rasen hemfaller inte åt meningslöst skällande i tid och otid - när en rottweiler skäller bör man undersöka varför, för det finns oftast ett gott skäl till skallet.

En del rottweiler är "brummare", dvs. de brummar på ett vänligt sätt, när man kliar dem på ryggen eller magen. Det är som ett sätt att tala om hur skönt de tycker det är. Vissa rottweiler tycker å andra sidan inte om för mycket kärvänlighet från okända, särskilt "alla-hundar-tycker-om- mig-typen"', som tar i hunden ordentligt och klappar om den på ett förment vänligt sätt. Om Du får se din rottweiler i denna situation, ingrip och be personen sluta. Hunden kommer att visa det obehag den känner genom att stå mycket stilla, med ett mycket "svart" uttryck i ögonen. Om obehaget fortsätter kommer hunden att tala om att den tycker det hela är obehagligt. Jag vill betona att inte alla rottweiler beter sig på detta sätt, men det är lika bra att veta att en del gör det och ta varning av det. Det är inte alltid så lätt att be dina vänner låta bli din hund, men för att bli en bra rottweilerägare måste du vara lika ärlig och tuff som hunden.

Den här rasen är en brukshund, och även om den inte får dig att känna dig som världens bästa hundförare i likhet med en del vallhundar - när den en gång är utbildad behåller den sin integritet och blir sällan förslavad. En bra rottweiler tar mera rollen som en bra kompis.

Rottweilern älskar i allmänhet sitt hem och sin familj och visar oftast ingen större lust att driva omkring på egen hand. Jag har bara känt fyra rottweiler, som gjorde det, och de levde alla på stora lantegendomar utan inhägnader. Alla fyra fick också vara ensamma timtal i sträck.Rottweilern i samhälletBarn och rottweiler går bra ihop, under förutsättning att ägaren är rättvis. Säg till barnet,som gör fel mot hunden, och vice versa. Båda måste lära sig att respektera den andre. Jag har bara hört talas om ett enda fall där en rottweiler bitit ett barn. Hunden blev provocerad av att få en isglass uppkörd i ändtarmen, och han gav barnet ett nyp när han med sina käkar kunde ha krossat barnets arm. Hunden flyttades efter händelsen till en annan familj med tre barn och levde lycklig och helt utan problem till sin död.

Vill du att din hund ska acceptera katter, hästar, kor, får och andra hundar måste du låta den få träffa dem tidigt och konsekvent förbjuda varje form av jakt eller bråk. Det är nödvändigt att du har tillräcklig karaktärsstyrka att insistera på perfekt uppförande. Om du kräver god lydnad av din hund accepterar den det, men genom att ena gången göra si, andra gången så, kan du inte ta fram det bästa ur din rottweiler. Detta gäller naturligtvis all träning.

Hanhundar kan vara mycket aggressiva mot andra hanhundar. Det är bra att förvänta sig det och ta i hunden ordentligt första gången han försöker bråka. Det finns inget tjusigare än en rottweilerhane med tillräckligt självförtroende för att fullständigt strunta i andra hundar i alla lägen, och inget värre än en som bara ska bråka med varenda hund han möter. Det är ägarens ansvar att se till att ett sådant uppförande inte tolereras.
Rottweilern är en mycket speciell hund. En välutbildad representant för rasen är alltid uppskattad och populär hos alla, medan den missförstådda, outbildade eller bortskämda rottweilern i bästa fall är en skam för rasen och i värsta fall är ett monster, som borde avlivas.
Så kom ihåg att hunden blir vad Du gör den till genom uppfostran, miljö och träning. Om du inte har tid eller tålamod att umgås med och träna din hund, välj en annan ras, för då är inte rottweilern lämplig för dig.
Jag träffar många så kallade "problemhundar" i mitt arbete, och 99% av dem är helt enkelt dåligt uppfostrade eller missförstådda. Om bara ägaren förstår varför hans hund uppför sig som den gör kan man börja träna bort olaterna. En del hundägare är tråkigt nog inte kapabla att lära sin hund någonting överhuvudtaget.

Rasen är inte lämplig för okunniga, oflexibla eller icke-positiva människor. En rottweilerägare måste kunna reagera på ett positivt sätt, använda entydiga träningsmetoder och vara skojig, men rättvis och bestämd. Ägaren måste vara hård nog att utdela bestraffning när det är nödvändigt, på ett snabbt och effektivt sätt, men lika snabb att berömma och uppskatta, när hunden har gjort rätt. Hunden får aldrig vara i tvivelsmål om vad som är rätt och fel ifråga om uppförande.Resultatet av att försumma sin rottweilerPå grund av den senaste tidens kraftiga ökning av efterfrågan på rottweiler föds många kullar efter icke rastypiska och oröntgade föräldrar med dåligt temperament, oftast beroende på att folk är okunniga eller vill tjäna pengar. Många är mindre nogräknade när de föder upp en kull.
De säljer valparna till vem som helst, och senare avlar man i sin tur på valparna, oröntgade, som paras med en bekants hund. Man känner inte täckhunden, men han lär vara en '"underbar, stor hund"', precis som om storleken i sig själv skulle vara avgörande för rasens kvalitet. Faktum är att alltför stora rottweiler ofta har ett kortare liv. De drabbas också oftare av en del sjukdomar av olika skäl, och de är ofta alltför tröga att arbeta med.

Följden har blivit att på några få generationer har det dykt upp kullvis med potentiella krymplingar, som vagt påminner om riktiga rottweiler. De säljs för en spottstyver och hamnar slutligen i hundgårdar över hela landet. Jag kan inte se något positivt överhuvudtaget i det faktum att mer än 5 000 rottweilervalpar registrerades i Storbritannien 1886, eller att mer än 2.400 rottweiler registrerades i USA enbart i december 1986!

Om du tänker köpa en rottweiler, läs det här kapitlet en gång till och tänk igenom även nästa kapitel ordentligt innan du fattar ditt slutgiltiga beslut att en rottweiler passar för dig.


Om ditt beslut blir "ja", hoppas jag att du väljer noga, ger din hund frikostigt med tid under uppfostringstiden, tränar omsorgsfullt och älskar hunden mycket.

 
Om du gör det får du glädjen av en av de härligaste hundar som finns.


(Ur "A dog owner's guide to the Rottweiler" av Joan Blackmore)
Hem!


Webmazter ---> *zzzniper*
Copyright©Rottmore's Kennel

2010-08-14

 rottmores.kennel@telia.com